neljapäev, 3. juuli 2014

Eesti "edumeelne" e-pangandus - täiskäigul kiviaega

swedbank lõpetas VISA krediitkaartide pakkumise üle aasta tagasi. põgenesin tookord SEB panka varjule, aga täna sain teada, et ka SEB lõpetab "eestis viimase pangana" (?) VISA krediitkaartide pakkumise. kes PayPali kasutavad, need teavad, et kuigi MasterCardiga saab PayPalis maksta, siis arvele raha kanda saab ainult VISA kaardile. kui varasemalt sain midagi näiteks eBays müües selle eest raha ka endale pangaarvele, siis nüüd võin sellest tänu "edumeelsele" eesti pangandusele ilmselt suu puhtaks pühkida.

helistasin ka Nordeasse ja "kahjuks peame teid kurvastama, aga ka meie pakume ainult MasterCardi". nõnapalju siis väikeriigi paindlikust, eesrindlikust ja innovatiivsest e-pangandusest. PayPal on netimaksete de facto standard, aga eesti pangad poleks sellest nagu midagi kuulnudki ja käib ainult mingi MasterCardi müügitöö.

viimane allesjäänud VISA kaardi saamise võimalus on nähtavasti SEB panga "kuldklientidel" ("esialgu veel", nagu klienditoest hoiatavalt öeldi), aga selleks saamiseks peaks sealt kas suuremas koguses laenu võtma (ei soovi) või suuremas koguses oma likviidseid varasid nende tibatillukesi intresse tiksutavatele kontodele panema (samuti ei soovi).

tõesti absoluutselt viimane võimalus on ilmselt SEB panga 40-päevase kehtivusega virtuaalkaart - asi, mida ma viimati kasutasin 10 aastat tagasi. see tuli iga kuu uuesti teha, uuesti tasuda kaardi avamistasu, uuesti PayPalis registreerida, uuesti teha testmakse, uuesti sisestada testmakse turvakood PayPalis ja siis toimis mõned nädalad kuni kehtivusaja lõpuni, misjärel tuli kõike jälle nullist alustada. ütleme nii, et iga kuu-paari tagant see kadalip läbi teha oli üpriski tüütu ja tõesti kohe ei tahaks selle kiviaegse süsteemi peale tagasi minna, aga kuna kõik arenenud maailma võimalused Eestis ümberringi kaovad, siis pole ilmselt valikut.

täiskäigul allamäge ma ütlen. koli või välismaale.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täiesti arusaamatu, mille pärast sa mu kommentaari kustutasid... Ma ei öelnud ju, et sa midagi valesti kirjutasid - kuna olengi praktiliselt kõigega nõus - ainult lisasin selle info, et kui sul jäi äkki märkamata ja kuulud sellesse kategooriasse. Ega inimesi ikka ei tasu abistada tõesti...

Gerd Tarand ütles ...

See probleem (vähemalt PayPaliga seoses, mul oleks seda VISA debit-credit kaarti mõne muu rakenduse jaoks endiselt tarvis, Sampo oli kunagi esimene, mis nende väljastamise lõpetas paraku), on tegelikult juba iseenesest lahenenud kuu-paar tagasi. PayPal toetab nüüd Trust Pay vahendusel väljamakseid ka otse Eesti pangakontodele (Withdraw - Transfer to Local Bank Account). Ühtegi kaarti pole praktiliselt tarvis. Olen ise juba mitmel korral kasutanud ning toimib ilusasti lubatud kiirusega.

Anton Klink ütles ...

ma pole täiesti kindlasti ühtegi kommentaari siin kustutanud. kadunud kommentaar nägin alles nüüd maili pealt ja võin selle siin uuesti pasteda:

"Kui on "netosissetulek alates 1300 eurot kuus", siis Swed paistab ka praegu Visa Platinumi pakkuvat - vähemalt kodulehel olevate piltide alusel on see nii. Võivad muidugi ka veel mingid lisatingimused olla, pole lähemalt uurinud."

miks ja kuidas see kommentaar siit kustus, selle kohta puudub mul vähimgi ettekujutus (kas bloggeris on mingi automatiseeritud tsensuur?).

Anton Klink ütles ...

suured tänud sellele kuu-paar tagasi tekkinud "trust payle" tähelepanu juhtimast, polnud üldse kursis sellise võimalusega. kui sealsed teenustasud just röögatud pole, siis võibolla saab isegi ilma selle VISA kaardita täitsa hakkama.